Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megvan Cristiano Ronaldo első gólja a Realban

Cristiano Ronaldo megszerezte első gólját a Real Madridban, amely júniusban 94 millió eurós rekordösszeget fizetett érte a Manchester Unitednek.
A Real Madrid kedden 4-2-re verte az ecuadori Liga de Quitót, Ronaldo a 48. percben büntetőből talált a dél-amerikai kapuba. A portugál később gólpasszt adott, ő készítette elő Esteban Granero gólját. Sikerével a Real Madrid bejutott a 12 csapatos Béke Kupa elődöntőjébe, amelyet pénteken Sevillában rendeznek. A spanyol csapat a Juventusszal találkozik.

A magyarok kétharmada a rendőrség megerősítésével küzdene a közbiztonság javításáért, s csak 17 százalékuk támogatja az MSZP által felvetett, de részleteiben kidolgozatlan „települési őrségeket”, kilenc százalék pedig a nemrég betiltott Magyar Gárda pártján van – áll a Nézőpont Intézet júliusi kutatásában.
Érdekes, hogy a Jobbik-előretörésre adott válasznak szánt szocialista őrségötlet a Fidesz-szimpatizánsok körében népszerűbb (20 százalék), mint a szocialista táborban (15 százalék).

Szintén figyelmet érdemel, hogy a nyíltan jobbikosok is tanácstalanok: 42 százalékuk több rendőrt kíván, 43 százalékuk pedig a Magyar Gárdát óhajtja. Utóbbi adat alátámasztja azt a feltételezést, hogy a szélsőséges párt június elejére összeverbuvált szavazótábora közel sem homogén. A közállapotok tarthatatlanságában egyetértenek, de a helyes kezelési módban már sokkal kevésbé.

Tíz újabb gyanúsítottat hallgatott ki júliusban a Központi Nyomozó Főügyészség az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében. Közülük 6 strómanként működött közre az önkormányzati ingatlanok kijátszásában. Egyikük az előzetesben ülő szocialista polgármester korábbi üzlettársa.
Hunvald Györgyöt ezért ismét meghallgatták és a hűtlen kezelés, magánokirat-hamisítás, hivatali visszaélés és többrendbeli csalás mellett már fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel is meggyanúsították.

A 22 gyanúsított közül Hunvaldon kívül előzetes letartóztatásban van a kerület két SZDSZ-es volt bizottsági elnöke, Gál György és Kardos Péter, valamint egy értékbecslő. A bűnözői csoport összesen 350 millió forint kenőpénzt osztott ki, és mintegy 970 millió forint kárt okozott a VII. kerületi önkormányzatnak és további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelte meg.

„Draskovics Bajnai megrendelésére hamisított bizonyítékot”

A Fidesz elnöki kabinetjének vezetője szerint mostanra egyértelművé vált, hogy az igazságügyi és rendészeti miniszter a miniszterelnök illetve a szocialisták tudtával, sőt az ő megrendelésükre hamisított bizonyítékot a politikai terrorizmus terjedésének alátámasztására. A Fidesz szerint ezért mindenkinek távoznia kell a közéletből azok közül, akik tudtak az ügyről, mert méltatlanok illetve alkalmatlanok arra, hogy tovább politizáljanak - jelentette ki Szijjártó Péter szerdai sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki politikus szerint nehéz elképzelni, hogy Draskovics Tibor saját elhatározása alapján döntött úgy, hogy hamis bizonyítékot kreál egy videofelvétel alapján. Erről egyébként a Tolna megyei hatóság már megállapította, hogy nem a Magyarok Nyilai nevű szervezet tagjai, hanem csak néhány kísérketező kedvű, kémiában jártas fiatalember látható rajta, amint felrobbantanak valamit - jegyezte meg a politikus.

A szocialisták "minden követ megmozgatnak", hogy megvédjék a rendészeti minisztert, sőt a miniszterelnök is sietett kijelenteni, hogy töretlen a bizalom iránta. Szijjártó szerint az a hév, amellyel Draskovicsot megpróbálják tisztázni a vádak alól, egyértelműen azt sugallja, hogy közös akcióról van szó.

Szijjártó Péter leszögezte: a vita nem a politikai terrorizmusról szól, hanem bizonyítékok meghamisításáról. Az erőszak ellen az igazságügyi rendszer kellene, hogy felvegye a harcot, de ehhez dolgozni kell - mondta végül.

Újabb áldozatokat követelt a bozóttűz

Újabb halálos áldozatai vannak a spanyolországi bozóttűznek. Egy férfi meghalt, egy nő pedig akkor tűnt el, amikor az Ávila város közelében lévő otthonukat körülzárták a lángok.
A hatóságok 200 tűzoltót és 22 repülőgépet vezényeltek a térségbe. Hivatalos adatok szerint egy hét alatt tízen haltak meg a Dél-Európa több országában pusztító erdőtüzekben.

Cipőfűzőjével vetett véget életének

Öngyilkos lett egy rab kedd délben az állampusztai börtönben; cipőfűzőjével akasztotta fel magát egy emeletes ágyra. Mire a felügyelők észrevették, már nem tudtak segíteni rajta.
A férfi jogerős börtönbüntetését töltötte, egyedül volt a nyitott körletben, amikor öngyilkos lett, az elsődleges vizsgálatok kizárták az idegenkezűséget – tájékoztatott Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtófőnöke.

A sajtófőnök elmondta: öngyilkosság minden évben történik a börtönökben, ezek kivédhetetlenek, 2008-ban heten, idén eddig hárman haltak meg így.

Ismét elromlott a sebességmérő egy Airbuson

Ismét meghibásodott egy Airbus sebességmérő műszere. A Le Figaro értesülései szerint a francia légitársaság Rómából Párizsba tartó egyik járatán a pilóta 1 percen át úgy vezette a gépet, hogy közben nem kapott adatokat a repülő sebességéről.
Az Air France szóvivője megerősítette a hírt, de szerinte csak néhány másodpercről volt szó, és az utasok élete nem volt veszélyben. Két pilóta-szakszervezet szerint is ez a sebességmérő műszer járult hozzá a légitársaság riói járatának júniusi tragédiájához, amelyben 228-an haltak meg.

Európa-csúccsal jutott tovább Cseh László

Európa-csúcsot úszott Cseh László! A korábbi hírek szerint gyengélkedő sportoló a római vizes vb 200 méteres vegyes úszószámának előfutamában repesztett szenzációs idővel.
Csattanós választ adva a betegsége miatt aggódóknak Cseh László 1:56.34-es időt úszott 200 méter férfi vegyesen a Rómában zajló vizes vb-n szerda délelőtt, és ezzel megnyerte előfutamát. Kettővel mögötte Kis Gergő csapott célba, így mindketten biztos továbbjutók.

Bajnai: Már gyűlik a muníció az eladható, jó sztorihoz

Az Európai Unióban a költségvetési hiány tekintetében idén az első egyharmadban leszünk, jövőre még előbbre kerülünk – jelentette ki Bajnai Gordon kormányfő szerdán a Külügyminisztériumban, az éves nagyköveti értekezleten.Olyan külföldi szakvéleményeket idézett, amelyek szerint Magyarország a világ egyik legerősebb gazdaságú, fiskális politikát folytató országaként kerülhet ki a válságból, ha végig tudja csinálni azt, amit elkezdett.

– Azért van szükség szigorú gazdaságpolitikára, hogy külső finanszírozásra nem szoruló gazdaságot teremtsünk, mert a következő években más nagy országok hitelfelvétele el fogja szívni a hiteleket – emelte ki Bajnai.

Magyarországon jövő évtől átlagosan 8 százalékponttal olcsóbb lesz munkaerőt foglalkoztatni. Kezdjük megközelíteni a korábban fényévi távolságban lévő cseh és lengyel mutatókat. Magyarország ismét versenyképes lehet, mondta Bajnai. Mint kiemelte, a nagy kérdés az, hogy azok a munkahelyek, amelyek most mindenütt megszűnnek, hova mennek majd a válság után. Magyarország jövője múlik azon, hogy most megtesszük-e azokat a lépéseket, amelyekkel ismét vonzó ország leszünk, amikor vége lesz a nemzetközi válságnak – húzta alá a miniszterelnök.

„Gyűlik a muníció”

Bajnai dinamikus kezdeményezést kért a diplomatáktól a Magyarországról való pozitív kép terjesztéséhez. „Magyarországon már gyűlik a muníció az eladható, jó sztorihoz”, fogalmazott a miniszterelnök. „Mi azon dolgozunk a kormányban, hogy Magyarország olyan ország legyen, amellyel érdemes barátkozni. Az önök dolga, hogy ezt a pozitív történetet elmeséljék” – zárta beszédét a kormányfő.